Gepersonaliseerd onderwijs

Op het HML werk je op je eigen niveau, aan kennis én vaardigheden. Je leert van en met elkaar, met ruimte voor creativiteit en al jouw talenten. Binnen een duidelijke structuur groei je geleidelijk naar meer zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid.

Op je eigen niveau
Je komt in een brugklas voor mavo-havo, havo-vwo of in de vwo-kern+ klas. In overleg met de basisschool en je ouders bepalen we op welk niveau je start. Daarna kun je onbeperkt doorgroeien. Want je kunt elk vak op je eigen niveau doen. Je docenten én je persoonlijke coach helpen je om persoonlijke doelen te stellen en de uitdaging echt aan te gaan! De coachgesprekken zijn daarbij heel belangrijk.

Samen
In (en om) de klas werk je vaak samen: met elkaar én met je docenten. Je helpt elkaar en leert van elkaar. Dit is echt montessori! Je wordt serieus genomen als ‘hulpleraar’, bij projecten en de organisatie van activiteiten. Dat geeft je zelfvertrouwen en je ontwikkelt sociale en communicatieve vaardigheden die je ook na je schooltijd hard nodig hebt.

Op weg naar zelfstandigheid
Net zoals op de basisschool, werk je op het HML met een planner. Iedere week moet je bepaalde taken verwerkt hebben. Dat doe je op veel verschillende manieren: je krijgt – kort – klassikaal uitleg, je gaat zelf aan het werk of in een groepje. Je werkt op een iPad, computer of met een boek, zoekt informatie, leest, debatteert, doet proefjes, maakt opdrachten, onderzoekt, rekent of schrijft en soms ben je bezig met projecten. Je docenten zien waar jij begeleiding of steun nodig hebt. Je begrijpt dat hoe beter je zelf plant, hoe meer vrijheid je daarbij krijgt.

Begeleidingsuren
Op het HML heb je bijna elke dag begeleidingsuren. Je kunt in die tijd iets inhalen, extra hulp krijgen of juist verder gaan in de lesstof of op een hoger niveau gaan werken. Vind je Engels bijvoorbeeld heel makkelijk en wiskunde moeilijk, dan besteed je daar meer tijd aan. Je schrijft zelf in voor de begeleidingsuren.

Zelf bewust kiezen
Je kiest ook zelf aan welke Creatieve en B-wise Masters je deelneemt en je hebt een grote keuze uit verbredende en verdiepende activiteiten in en buiten het rooster. Kiezen is best moeilijk. Daarom praten we in de coachgesprekken over wat bij jou past.