Minister Mariëlle Paul op bezoek

“Respect” Dat was het woord waarmee minister Marielle Paul de dag afsloot nadat Benthe ons allemaal gevraagd had hoe we de “schurende” gesprekken hebben ervaren. Marielle Paul was op werkbezoek en wilde zien hoe wij lastige gesprekken aanpakken. Ze was toegankelijk en belangstellend en had maar liefst vier medewerkers meegenomen om met ons het dilemmaspel te spelen. We speelden dit spel eerder op Paarse Vrijdag met de wethouder van onderwijs, dus het was een beproefd recept.

Kernvraag van de bijeenkomst was “Hoe is het om jou te zijn?”. Deze vraag stelden we ook aan de minister. Ze vertelde over haar drukke agenda. Gisteren stond ze nog tot half twaalf in de Tweede Kamer en vanochtend zat ze weer bij ons. “Het is leuk om mij te zijn,” vertelde ze, “zeker nu ik zo met leerlingen in gesprek kan gaan”.

De dilemma’s gingen over diversiteit in alle vormen. Ze waren klein en daardoor volgens haar heel bruikbaar om het gesprek te openen. Eerlijk is eerlijk, het was een snelkookpan (een uur) en het was georganiseerd met een groep leerlingen die het fijn vindt om met elkaar over deze onderwerpen van gedachten te wisselen, maar het was een mooi doorkijkje van het gebruik van het dilemmaspel als manier om zaken bespreekbaar te maken. Ze had ook graag de woorden “inspirerend” en “verbindend” willen gebruiken als check out, maar die waren al door andere deelnemers gebruikt. Niet alleen voor haar, maar ook voor de leerlingen was het een mooi begin van de dag.