Burgerschapsonderwijs

Burgerschapsonderwijs

Montessorionderwijs is burgerschapsonderwijs! Dat was de conclusie tijdens een bijeenkomst met montessorirectoren. En eerlijk is eerlijk: als één van je brede ontwikkeldoelen maatschappelijke verantwoordelijkheid is, dan ligt deze gevolgtrekking voor de hand. Onze schoolmissie maken we leidend in het burgerschapsonderwijs: “We voeden leerlingen op om leiding te geven aan zichzelf in verbinding met anderen”. 

 

Wat de overheid van ons wil, is dat we dat wat we aan burgerschapsonderwijs doen, inzichtelijk maken. Vorig jaar vroegen Pepijn, decaan en Tjomme, teamleider 3HV aan de docenten om in één bewijs per vak burgerschap terug te laten komen, voor dit jaar breiden ze dat uit naar drie. De sectieleiders gaan hier in de secties mee aan de gang. Ook tijdens verschillende projecten en in brede vakken als Vrede en recht doen we aan burgerschapsonderwijs.

 

Afgelopen dinsdag gingen Conny, rector, Boris, conrector, Pepijn en Tjomme naar een werkmiddag van VO-Haaglanden over burgerschap. Onder leiding van Bram Eidhof van Common Ground verkenden we met elkaar wat de wettelijke kaders zijn, wat we al doen en wat we nog kunnen verbeteren. Waar alle scholen tegenaan liepen, was de meetbaarheid van dat wat leerlingen hebben opgestoken van burgerschapsonderwijs. 

Mooi om met elkaar te delen en na te denken over het steeds verder vormgeven van ons burgerschapsonderwijs.