Bijen

Het HML heeft heel wat bezige bijtjes rondlopen en rondvliegen. De families Apidae heeft het afgelopen jaar weer veel bloemen bestoven en ze produceerden ook weer heerlijke honing voor ons. Daarnaast waren onze leerlingen bezig bijtjes, terwijl ze tijdens de bijenmaster de beginselen van het imkeren in samenwerking met de natuur wilden leren. Veilig verpakt in de witte bijenpakken, maar wel met blote handen, heel dicht op de fascinerende wereld van de bijen. Ook waren er zo nu en dan passanten, onverpakt en op een afstandje, vol verwondering kijkend en luisterend naar verhalen tijdens het verzorgen van de bijen. De bijenvolkjes werden bij het inspecteren van de raten in de kast rustig gehouden met behulp van rook uit de balgroker. Dan kon diezelfde rook ook zomaar weer rust verstoren als die tijdens muziekles onbedoeld via de ramen van het lokaal naar binnen woei. Wat bij de een voor kalmte zorgde, veroorzaakte bij de ander ongewenst paniek… 

Uiteindelijk leverden alle goede zorgen van en voor de bijen heel wat raten vol vloeibaar goud op. De bijen werden in ruil voor de honing ingewinterd met vele liters suikerwater als vervangend voedsel voor de gebietste honing. Al waren ze, door de hoge temperatuur voor de tijd van het jaar, nog tot ver in november zelf ongekend actief bezig buiten de kasten met het halen van nectar en stuifmeel uit de natuur. Er werden zelfs nog darren (mannetjesbijen) gespot die in en uit de kasten vlogen, wat weer kan betekenen dat we te doen hebben met krachtige volkjes.  

Half november werd er 10 kilogram honing met veel plezier en hilariteit uit de raten geslingerd. Er kwam ook nog een vraag over stuifmeel in honing, dus werd de microscoop erbij gehaald om de pollen te bekijken. Er zijn heel veel potjes gevuld met overheerlijke honing. Met grote dank aan alle enthousiaste vrijwilligers.