B-wise Masters

Binnen je ‘gewone’ vakken kun je al verder of dieper gaan, maar de B-wise Masters geven je nog meer de ruimte om je hart en talenten te volgen. Elke week ben je op een vaste middag bezig met je B-wise Master. Je kiest een deel van het programma zelf. Heb je het nodig, dan krijg je extra taal en rekenen.

Dit kun je allemaal kiezen:

Bij Digital Technology ga je onderzoeken hoe je zelf programma’s kunt maken en hoe je op een creatieve manier de computer naar je hand kunt zetten. Je leert een eenvoudige websites bouwen, een robot aansturen en met een Arduino (een micro-controller) motortjes, lampjes en nog veel meer aansturen. Als je eenmaal kunt programmeren, kun je je creativiteit de vrije loop laten gaan.

Wat weet je al van het zonnestelsel en de sterrenstelsels? Hoeveel planeten zijn er eigenlijk en wat weten we van deze planeten? En hoe ziet een sterrenstelsel eruit? Kun je je eigen sterrenbeeld herkennen?We gaan discussiëren, tekenen, puzzelen, nadenken en vooral onderzoeken!

Debatteren kun je leren! Aan de hand van mooie oefeningen en spannende spelvormen leer je wat standpunten en argumenten zijn en hoe je een goed betoog opbouwt. Natuurlijk hoort een heuse debatwedstrijd ook tot de onderdelen van de Master debatteren!

Als je van lezen houdt, is deze Master geschikt voor jou. Je gaat je bezighouden met jeugdliteratuur: je verdiept je in schrijvers, leest interviews en bereidt een presentatie voor over jouw favoriete schrijver!

Hoe schrijf je karakters? En wat kunnen we leren van de Chinese cultuur? Deze Master volg je twee periodes. Je krijgt twee uur in de week Chinese les en je leert eenvoudige zinnetjes te spreken! Een reis naar China behoort in het tweede jaar tot de mogelijkheden.

Denk jij wel eens na over wat echt is en wat niet echt is? Of over wat eerlijk en wat oneerlijk is? Wat het verschil tussen een mens en een dier is, of tussen een mens en een machine? Over deze en meer vragen ga je in de Master filosofie nadenken.

In de Master muziek gaan we zelf componeren. We gebruiken verschillende instrumenten, zoeken naar mooie muzieklijnen en maken zo onze eigen compositie in een van de muziekstudio’s die het muzieklokaal rijk is.

Hoe overtuig je de ander en hoe houd je een betoog waarbij iedereen aan je lippen hangt? In deze Master leer je speechen en overtuigen! Denken, schrijven, speechen: dat zijn de belangrijkste ingredienten van deze Master.

Hoe schrijf je zo spannend dat je publiek jouw stuk wil lezen? Wat zijn slimme trucs om de lezer aan je te binden? En hoe zorg je dat je een interessant filmpje maakt over een actueel onderwerp? Alle aspecten van de journalistiek worden behandeld in deze Master. Maar je gaat natuurlijk vooral zelf aan de slag.

Zelf op onderzoek uitgaan! Als het ergens gebeurt, dan is het wel bij de Master science. Science is een combinatie van de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde, biologie en informatica. Bij science gaan we niet alleen dieper op de stof in, maar ga je ook leren hoe mensen vroeger dachten over wetenschap. Bij science leer je bijvoorbeeld hoe de oude Grieken dachten dat heelal was opgebouwd, ga je ontdekken wat elektriciteit is, bouw je dingen en maak je kennis met grote namen uit de tech-wereld als Steve Jobs en Elon Musk.

Altijd al een beetje benieuwd geweest naar Grieks en Latijn? In deze Master maak je kennis met beide talen, als voorbereiding op het gymnasium dat in klas 2 start. Aan het einde van de Master kun je al wat Grieks en Latijn vertalen of rekenen in het Grieks. Ook ga je op een creatieve manier aan de slag met mythologische verhalen! En dat wordt smullen, want daarin gebeuren de vreemdste dingen met halfgoden en helden. Het lijken wel sprookjes.

Onderdompeling in de Engelse taal! Dat is het allerbelangrijkste van de Master Cambridge. In de klas is er een nabootsing van het echte internationale leven! We spreken en denken immers alleen in het Engels! Bovendien biedt het volgen van deze Master de mogelijkheid om een Cambridge diploma certificaat te halen, een internationaal erkend diploma!

Logo

Hoe is het om als een echte ontwerper aan de slag te gaan? Om creatieve oplossingen te zoeken voor problemen uit het dagelijkse leven? In deze Master maak je kennis met de wereld van onderzoek en ontwerp. Een project bestaat altijd uit een onderzoeksfase, een ontwerpfase en een uitvoeringsfase. En je zult zien hoe leuk het is om al deze fasen te doorlopen!

Hoe zit het met de ondernemer in jou? Ben jij de nieuwe Steve Jobs? Ben je creatief, flexibel, ondernemend? En heb je een product dat je zou willen verkopen? En hoe zal dat product het op de markt gaan doen? In deze Master leer je wat er nodig is om een eigen bedrijf op te zetten en je gaat er al aardig mee oefenen! Veel doen dus in de Master “Je eigen bedrijf”.

Strategisch denken, vooruit denken, overzicht krijgen en houden en analyseren, dat leer je allemaal bij schaken! Theorie en praktijk worden mooi gecombineerd! En… we spelen op alle niveaus, dus iedereen kan meedoen.

Met een Europarlementariër in gesprek gaan? Meer leren over je eigen invloed in de EU? Contact houden met de leerlingen uit andere landen? Bij deze master leer je hoe de EU in elkaar zit. Wij praten over de prikkelende vragen en gaan zelf op onderzoek uit. Ook bezoeken we het Huis van Europa.


Logo Europees Parlement Ambassador Schools


Op het HML kun je veel kiezen